مشاعات چیست؟

مشاعات چیست؟!

همزمان با به وجودآمدن سیتسم آپارتمان نشینی، قوانینی برای زندگی در

آپارتمان شکل گرفت. مشکلات زندگی در آپارتمان مربوط به دو بخش اختصاصی و مشترک می‌شود. البته که مشاعات هر ساختمان و اینکه حق هر واحد آپارتمان ازاین مشاعات چقدر بوده، موضوع دعوای خیلی از آپارتمان‌ها است.

بخش مشترک آپارتمان کدام است؟

در اصل به بخش‌های مشترک یک ساختمان مشاعات می‌گویند. بیشتر بحث‌ها در یک ساختمان بر سر استفاده از همین مشاعات است. حال این بخش‌های مشترک کدام است؟

بر اساس تعریفی که در ماده 2 قانون آپارتمان‌ها آمده است، قسمت‌های مشترک آپارتمان‌ها شامل قسمت‌هایی می‌شود که برای  استفاده شخصی تشخیص داده نشده است یا در اسناد مالیکت، ملک اختصاص به کسی داده نشده. بر اساس این قانون حق استفاده از این قسمت‌ها مختص به یک واحد نخواهد بود و مربوط به کل آپارتمان است این قسمت‌ها شامل راهرو، پشت بام، درب ورودی، حیاط آسانسور،پارکینگ، وسائل روشنایی، استخر، سیستم  فاظلاب و … از این قبیل مکان‌ها می‌باشد. بر اساس این قانون، قسمت‌های مشترک قابل انتقال نیستند. برای مثال در آپارتمان‌های نیاوران که مشاعات زیادی وجود دارند، هیچ یک از این مشاعات قابل انتقال نیستند.

آیا می‌توان بدون اجازه سایر مالکان تعمیرات انجام داد؟

برای اینکه بتوان در قسمت‌های بیرونی آپارتمان خود مانند درب و نماهای خروجی که قسمت منظر است،بدون موافقت دیگران تغیرات ایجاد کرد، چه باید کرد؟ این مسئله در ماده 9 قانون تملک ساختمان‌ها به صراحت بیان شده است. در این قانون بیان شده است که:” هر یک از مالکان می‌توانند با رعات مقررات ساختمانی،عملیاتی را که برای استفاده بهتر از قسمت اختصاصی خود مفید می‌داند انجام دهد.” البته که قید موکدی در ادامه‌ی این قانون قرار دارد که هیچ یک از مالکان حق ندارد بدون موافقت اکثریت مالکان،تغیرات یا شکل ظاهری نما را تغییر بدهد. البته اگر عمر مفید ساختمان به پایان رسیده باشد، طبق ماده 13،این فرسودگی باید توسط 3 نفر از مسئولین دادگستری تایید شود تا جواز بازسازی بدون اجازه‌ی سایر مالیکن با حکم دادگاه برای شما فراهم شود. البته پاسیو جز مشاعات می‌باشد؛اما در مالیکت شخصی می‌باشد که می‌تواند از آن استفاده کند، اما حق دخل و تصرف و ایجاد تغییرات در آن را ندارد.

چگونه از متصرف غیر  قانونی شکایت کنیم؟

اگر مالکی بدون اجازه‌ی سایر مالیکن،تصرفی در قسمت‌های مشاعات خانه انجام دهد، عملش غیرقاونی بوده و می‌توان به صورت قانونی از او

شکایت کرد این شکایت می‌تواند هم از نظر حقوقی و هم از نظر کیفری قابل بررسی می‌باشد.

قواعد استفاده از قسمت‌های مشاع چیست؟

برای اینکه بتوانیم بهتر از این مشاعات استفاده کنیم و از زندگی در آپارتمان لذت ببریم، قوانینی برای استفاده از اماکن مشاعات تعریف شده که آنها را برای شما  بازگو می‌کنیم.

  1. گذاشتن میز و صندلی و هرگونه اشیای دیگر در قسمت‌های مشترک ساختمان ممنوع می‌باشد.
  2. نگهداری هر گونه حیوان در قسمت‌های مشاع ساختمان ممنوع می‌باشد.
  3. گذاشتن کفش، دمپایی و جاکفشی در پشت درب آپارتمان و در محوطه‌ی راهرو ممنوع است.
  4. هر گونه تغییر شکل و رنگ در آپارتمان به گونه‌ای که موجب ناهمانگی واحدها در نمای کلی بشود ممنوع است.
  5. هر گونه استفاده تجاری و اداری از آپارتمان‌های مسکونی ممنوع است.
  6. قرار دادن کیسه زباله و سطل آشغال پشت درب آپارتمان، ریختن زباله و آشغال در حیاط و راهرو ممنوع است.
  7. هر واحد آپارتمان مجاز بوده به تعداد پارکینگ‌هایی که در سند ذکر شده، خودرو در پارکینگ پارک کند. پس حتما برای خرید آپارتمان در نیاوران به تعداد پارکینگ‌های درج شده در سند دقت کنید.
  8. پارک خودرو در محل‌های مشاع و همچنین در محل‌هایی که که رفت و آمد را دچار اختلال کند، ممنوع می‌باشد.
  9. تولید صداهای ناهنجار و آلودگی صوتی که ایجاد مزاحمت برای سایر همسایگان کند، ممنوع است.

هزینه‌های مشترک ساختمان چیست و چگونه تامین‌ می‌شود؟

هزینه‌های مشترک ساختمان  شامل هزینه‌هایی برای  استفاده و نگهداری عادی ساختمان،تاسیسات، تجهیزات، هزینه‌های اداری و حق الزحمه‌ی مدیر یا مدیران ساختمان می‌شود. تامین مخارج مشاعات ساختمان بر عهده‌ی همه‌ی ساکنین ساختمان می‌باشد که سهم هر یک بر اساس متراژ واحد‌ها تعیین می‌شود.

سهم هر یک از مالکان از مخارج مشترک نسبت به مساحت اختصاصی هر آپارتمان به کل بخش‌های اختصاصی دیگران تعیین و دریافت می‌شود. البته اگر بخشی مورد استفاده شخصی قرار می‌گیرد هزینه باید توسط فرد استفاده کننده پراخت شود.

با این حال اگر مالکی از پرداخت سهم شارژ خودداری کند، قانون تملک آپارتمان برای این موضوع راه حلی در نظر گرفته است. مطابق با ماده 10 قانون تملک آپارتمان، در صورت امتناع ملک از پرداخت سهم خود از هزینه‌های مشترک از طرف مدیر ساختمان اظهار نامه‌ی ریز هزینه‌ها در خواست می‌شود.سپس اگر ‌‎ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه هزینه‌ها پرداخت نشود، مدیر ساختمان می‌تواند به صلاح دید خود مالک را از بهره‌مندی از امکاناتی مانندشوفاژ، برق گاز، آب و … محروم کند. با این حال اگر باز مالک از پرداخت شارژ خود امتناع کند،مدیر می‌تواند با مراعه به مرجع قضایی از مالک شکایت کند و دادگاه موظف می‌باشد که اینجور مسائل را خارج از نوبت رسیدگی کند.

 

شما به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[0 امتیاز از مجموع 0 رای]

همچنین ببینید

اقدسیه، خیابانی در نیاوران.

اقدسیه، خیابانی در نیاوران. اقدسیه از آن دست خیابان‌هایی هست که شاید اسم آن را …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button