برای پیش خرید خانه باید به چه نکاتی توجه کرد؟
همیشه پیش خرید کردن خانه میتواند یک راه برای سرمایه گذاری باشد مطمئن و سودآور باشد. معمولا سازندگان خانههایی را که در حال ساخت بوده را با قیمت پایینتر برای تامین سرمایه مجدد خود برای پیش فروش میگذارند. برای مثال اگر قصد خرید خانه در نیاوران را دارید و بودجهی شما کمی پایین بوده، با کمی صبر و پیش خرید یک خانه میتوانید در محلهی نیاوران مالک یک خانه شوید. اما شاید خیلی وقتها در ارتباط با کلاهبرداریهایی که در این پیش خریدها به وجود میآید چیزهایی شنیده باشید. برای مثال اینکه خانه را پیش خرید کرده باشید و سازنده خانه را تمام نکرده یا اینکه با دیر کرد تحویل شما داده باشد. این موضوع باعث شده تا مردم نسبت به پیش خرید یک خانه کمی بد بین شده باشند. اما اگر به یک سری نکات توجه کنیم، میتوانیم یک پیش خرید موفق داشته باشیم. ما در این مقاله قصد داریم تا نکاتی را که باید در ارتباط با پیش خرید خانه به آن توجه کنیم را بررسی کنیم.
در چه مرحلهای پیش خرید کنم؟
ساختمانهایی که برای پیش خرید گذاشته میشوند، یا درمرحلهی تخریب هستند و یا در یک مرحلهای خاص از ساخت. اگر در مرحلهی تخریب باشند، باید از روی نقشه، عکس و یا ماکت خریداری کنید و هیچ چیزی دیگری برای مشاهده وجود ندارد. اما خوب مسلما در این مرحله به قیمت بسیار خوبی میتواند خانه را خریداری کنید. اما نکتهای که هست شما مطمئن نیستید که خانه دقیقا قرار است به همین شکل پیاده شود یا نه. برای همین بهتر بوده که تا زمان اسکلت بندی ساختما صبر کنید تا تفکیکهای خانه مشخص شده باشد. البته که در این مرحله مبلغ پیش فروش تغییر خواهد کرد. البته بیشتر پیش فروشها هم در این مرحله صورت میگیرد. این هم به این دلیل بوده که معمولا نقدینگی سازنده در این مرحله کم میشود و تصمیم به پیش فروش میگیرد.
اعتماد به سازنده؟
برای اینکه بفهمید که میتوانید به سازنده اعتماد کنید یا خیر، تنها یک راه برای شما وجود دارد، آن هم بررسی سابقهی سازنده میباشد. باید بررسی کنید که شهرت سازنده خوب یا بد است. پروژههای قبلی را بررسی کنید که آیا به موقع تحویل داده شده است؟ حتما مطمئن شوید که سازنده پروژهی دیگری در دست ساخت نداشته باشد و صرفا در حال کار بر روی پروژه شما باشد. یکی دیگر از راههای دیگر این بوده که به امللاکهای منطقه بروید و از سابقهی سازنده در آن محله مطمئن شوید.
نکاتی که در قرار داد باید به آن توجه کنید.
قرداد پیش خرید خانه در اصل مهم ترین قدم به شمار میرود. هر آنچه را که باید در قرار داد ذکر شود، بدون هیچ تعارفی ذکر کنید. از مهم ترین نکاتی که حتما باید به آن اشاره شود، زمان تحویل خانه میباشند. اکثر سازندهها معمولا در زمان تحویل خانه به مشکل برمیخورند و کمی تاخیر در تحویل خانه اتفاق میافتد. در نوشتن قرار داد از هیچ چیز دریغ نکیند. نکاتی مانند تعداد اتاق خواب، تعداد سرویس بهداشتی، حمام، نوع سرویس سرمایش و گرمایش، مدل و رنگ بندی شیرآلات، مدل و تعداد کلید و پریزهای خانه، مصالح و آهن آلاتی که باید در ساخت خانه از آن استفاده شود، نوع کفپوشها، نوع دیوار پوشها، سرامیک، نوع ورودی خانه، نوع آیفون و هر آنچه که قرار بوده در داخل واحد استفاده شود، سانتی متر به سانتی متر، در قرار داد ذکر کنید. حتی باید نکات بیرونی ساختمان را هم ذکر کنید. نکات بیرونی مانند نمای ساختمان، راه پله، آسانسور، مشعات (استخر، سونا، جکوزی و … ) لابی و … ! خلاصه اگر میخواهید یک پیش خرید موفق داشته باشید، نکات بیشتری را در این قرار داد ذکر کنید.
نکتهی بعدی که در قرار داد باید ذکر شود، نوع پرداخت این پیش خرید میباشد. این آیا قرار بوده نقد پرداخت شود یا به صورت اقساط باشد. اگر قرار بوده که به صورت اقساط پرداخت شود، چقدر اول معامله و مابقی در چه صورت پرداخت شود؟ تما حواستان باشد اگر میخواهید با چک پرداخت کنید حواستان باشد تاریخ و شماره چکها را به صورت دقیق در قراداد ذکر کنید.
شرایط دیر کرد به چه صورت است؟
اگر خانهای که پیش خریده کردهاید طبق قراداد تحویل داده نشد یا اینکه طبق قرار داد کم بودهایی نظیر مساحت یا هر چیزه دیگری داشت، به شرطی که قرار داد صفت و سختی بسته باشید، میتوانید از سازنده خسارت دریافت کنید یا اینکه قرار داد خود را فسخ کنید. اما تمام این موضوعات بستگی به نوع قرار دادی که بستهاید دارد.
فروش به غیر؟!
برای اینکه مطمئن شوید خانهیتان به کسی جز خودتان فروش نمیرود، به هیچ کس جزء خودتان اعتماد نکنید. حتما برای ثبت قرار داد خودتان به دفتر خونه بروید و کارهای اداری را انجام دهید. حتما در دفترخانه بررسی کنید که پلاک ثبتی که قرار داد بستهاید، از قبل به کسی فروخته نشده باشد. تمام مدارک فروشنده را بررسی کنید تا کم و کاستی نداشته باشد. به قول و قرار شفاهیو یا مدارک کپی هیچ اعتمادی نکنید و حتما مدارک اصلی را چک کنید. البته با قانون پیش فروشی که در سال 1393 به تصویب رسید، به این راحتیها کسی نمیتواند یک واحد را به چند نفر فروخت.
ما سعی کردیم که تمام نکاتی را که باید در رابطه با پیش خرید یک خانه رعایت کنید را به شما بگوییم تا در رابطه با آن دچار مشکل نشوید.